Relatietherapie

Stel je eens voor

Een fijne relatie met je partner! Een relatie met liefde, respect, plezier, vertrouwen en gelijkwaardigheid. Een relatie waarin jullie op een prettige manier met elkaar communiceren, interesse in elkaar hebben en er voor elkaar zijn wanneer dat nodig is. Waar ruimte is voor samen én voor jezelf. Een plek waar je je geaccepteerd wordt om wie je bent, je je geliefd voelt. Kan lachen, huilen en dromen. 

Relatieproblemen en relatietherapie

Helaas ontstaat en blijft zo’n relatie niet vanzelf.  Sterker nog, vanzelf wordt het eigenlijk alleen maar minder. Waar veel relaties fantastisch beginnen, krijgen veel relaties ook te maken met mindere tijden. Ze kan je relatie een stuk minder leuk worden door: steeds terugkerende ruzies, drukte (door kinderen, werk, familie en vrienden), ingeslikte of onvervulde behoeftes en verlangens, oplopende irritaties of het verdwijnen van lichamelijke intimiteit. Deze negatieve patronen zorgen voor een vervelende sfeer, waardoor jullie zomaar uit elkaar groeien. Het ‘gevoel’ voor de ander wordt minder. Wanneer je vastloopt in relatieproblemen en het samen niet lukt om hieruit te komen, kan relatietherapie helpen.

Wat houd je tegen?

Relatieproblemen zijn dus eigenlijk heel normaal, bijna iedereen met een relatie krijgt hiermee te maken, jullie zijn niet de enige die dit ervaren. Wat nog niet zo normaal lijkt te zijn, is om hulp te vragen bij het oplossen van relatieproblemen.

Natuurlijk is dit spannend, vertel ons wat, het liefst lossen we alles zelf op. En natuurlijk voelt het vreemd om je hele privé zomaar bij een vreemde op tafel te leggen. Om het nog maar niet te hebben over de twijfel ‘is relatietherapie wel zinvol’.

Zelf heb wij in onze relaties mogen ervaren dat hulp vragen veel kan opleveren. We hoeven blijkbaar niet alles alleen te doen wanneer we het even niet weten. Eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat we niet alles weten en kunnen.

Dus, je bent echt geen watje, zeurpiet, romanticus, verwend nest, softie of aandachtstrekker wanneer je denkt aan relatietherapie. Aarzel niet langer en doe wat je misschien al veel eerder had moeten doen: kom vandaag nog in actie en neem contact met ons op.

Hoe werkt relatietherapie?

Samen ontwikkelen jullie je eigen relatieproblemen. Relatietherapie is dan ook geen exacte wetenschap of quick fix met vaste formules en oplossingen. Helaas pindakaas. Werken aan je relatie met ondersteuning van relatietherapie is een proces, en het aangaan van dit proces zorgt direct al voor de eerste veranderingen in jullie relatie.

In relatietherapie zorgen we als eerste voor een veilige en onpartijdige omgeving waarin jullie allebei kunnen zeggen wat je te zeggen hebt is en waar je gehoord wordt. We gaan niet op zoek naar de schuldige, want dat doen jullie waarschijnlijk zelf al een tijdje en daar komt alleen maar gedoe van. We zoeken samen naar het patroon wat zich tussen jullie afspeelt, en en wat jullie hier beide in doen.

In onze gesprekken kijken we samen met jullie vooral naar de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Wat werkt wel en wat niet? Hoe reageer je op de ander en waarom doe je dat eigenlijk? Zo krijgen jullie inzicht in jullie relatie.

Soms begripvol en meelevend, soms confronterend, maar altijd in een veilige, open, respectvolle en vertrouwelijke setting helpen wij jullie hierbij.

Vanuit dit inzicht kijken we naar andere manieren om met  elkaar en jezelf om te gaan. Door in onze gesprekken te ervaren hoe het ook anders kan, ontstaat er in veel gevallen al snel meer begrip, rust en verbinding in jullie relatie.

Door de ruis in jullie relatie te helpen opruimen, zorgt relatietherapie ervoor dat jullie weer zicht krijgen op het ‘gevoel’ dat misschien wel verdwenen leek te zijn.

Wanneer is relatietherapie zinvol?

Er zijn meerdere redenen om  relatietherapie te overwegen, waaronder:

  • Communicatieproblemen
  • Verlies van intimiteit en verbondenheid
  • Ontrouw of overspel (meer over het herstellen van vertrouwen en hoe verder na vreemdgaan en ontrouw vind je hier)
  • Conflicten en ruzies
  • Verschillende visies op belangrijke kwesties zoals kinderen, geld of religie
  • Problemen met seksualiteit
  • Onopgeloste problemen uit het verleden
  • Onbalans in de machtsverhouding tussen partners
  • Gebrek aan steun en begrip van de partner
  • Ongelukkigheid in de relatie of twijfels over de toekomst van de relatie.

Relatietherapie kan helpen om deze problemen aan te pakken en helpt bij het opbouwen van een sterkere en gezondere relatie.

Wat levert relatietherapie op?

Relatietherapie kan een of meer van onderstaande punten opleveren:

  • Verbeterde communicatievaardigheden en begrip tussen partners
  • Een groter gevoel van intimiteit, verbondenheid en emotionele veiligheid
  • Effectieve manieren om conflicten en ruzies op te lossen en te voorkomen
  • Betere seksuele communicatie en intimiteit
  • Meer evenwichtige machtsverhoudingen en respect voor elkaars behoeften en gevoelens
  • Hulp bij het verwerken van onopgeloste problemen uit het verleden
  • Nieuwe manieren om om te gaan met externe stressoren, zoals werk of familieproblemen
  • Een beter begrip van elkaars waarden en doelen en hoe deze in de relatie passen.
  • Het voorkomen van toekomstige problemen en conflicten.

Naast het volgen van de relatietherapie sessies, is het belangrijk dat jullie wekelijks tijd en energie besteden aan jullie relatie.

Wanneer begin je met relatietherapie?

Veel stellen denken pas aan relatietherapie wanneer het al bijna te laat is. Wanneer ze het eigenlijk niet meer langer uithouden met elkaar. Hoop op beter is vrijwel vervlogen. Dit is zo zonde, want relatietherapie in een eerder stadium kost vaak minder moeite en helpt  sneller om jullie relatie weer te versterken. ‘Hadden we dit maar jaren geleden gedaan’, is wat we vaak horen van stellen die al een tijd worstelen in hun relatie.

Dus wacht niet te lang! Kom in actie en vraag om hulp. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek of en hoe jullie relatie nog te redden is.