Relatietherapie

Relatietherapie

Verlang jij ook zo naar een gelukkige, leuke en liefdevolle relatie? Een relatie die voelt als een fijne en rustige plek, waar je kan bijkomen van de drukte van de dag. Een plek waar je jezelf kan zijn en waar jullie er voor elkaar kunnen zijn. Een plek waar je je geliefd voelt, waar je kan lachen, huilen en dromen. Waar je volledig wordt gezien en geaccepteerd door je partner.

Waarom relatietherapie?

Helaas is het hebben van zo’n relatie niet iets wat vanzelf gaat. Sterk nog, vanzelf wordt het meestal alleen maar minder. Waar de meeste relaties fantastisch beginnen, krijgen veel relaties dan ook te maken met mindere tijden. Ze worden bijvoorbeeld verstoord door: steeds terugkerende ruzies, drukte door kinderen, werk, familie en vrienden, het niet meer uitspreken van behoeftes en verlangens, oplopende irritaties door verschillen tussen jullie of het verdwijnen van lichamelijke intimiteit. Hierdoor ontstaat een negatieve sfeer binnen jullie relatie, kun je zomaar uit elkaar groeien en wordt het ‘gevoel’ voor de ander minder. Kom je hier samen niet goed uit en wil je wel samen verder, dan kan relatietherapie helpen.

Wat houd je tegen?

Problemen in een relatie zijn dus eigenlijk heel normaal en jullie zijn niet de enige die dit ervaren. Wat nog niet zo normaal lijkt te zijn, is om hier hulp bij te vragen. Iemand van buitenaf betrekken bij je meest intieme relatie.

Natuurlijk is dit spannend, vertel mij wat, het liefst los ik alles zelf op. Gelukkig heb ik ook mogen ervaren wat hulp vragen mij oplevert. Namelijk dat ik iets niet alleen hoef te doen wanneer ik het ook even niet meer weet. Dat het eigenlijk helemaal niet zo gek is dat ik niet alles weet of kan. Dit besef en de hulp die ik mocht ontvangen, gaven mij de ontspanning en de handvatten die ik nodig had om de problemen in mijn leven aan te kunnen. Kortom: jullie hoeven het niet alleen te doen.

Je bent echt geen watje, zeurpiet, romanticus, verwend nest, softie of aandachtstrekker wanneer je de relatie met je partner wilt verbeteren of herstellen. Dus aarzel niet langer en doe wat je misschien al veel eerder had moeten doen: vraag om hulp. Neem vrijblijvend contact met mij op. Koffie en thee staan voor je klaar.

 

Hoe werkt relatietherapie?

Unieke mensen, vormen unieke relaties, die zorgen voor unieke problemen. Relatietherapie is dan ook geen exacte wetenschap met vaste formules en oplossingen. Helaas pindakaas. Werken aan je relatie met ondersteuning van relatietherapie is een proces, en het aangaan van dit proces zorgt direct al voor de eerste veranderingen in jullie relatie.

In relatietherapie zorg ik als eerste voor een veilige en onpartijdige omgeving waar jullie allebei kunnen zeggen wat je te zeggen hebt is en waar je gehoord wordt. We gaan niet op zoek naar de schuldige, want dat doen jullie waarschijnlijk zelf al een tijdje en daar komt alleen maar gedoe van, maar kijken naar wat er tussen jullie gebeurt en wat jullie hier beide in doen.

Als relatietherapeut kijk ik samen met jullie vooral naar de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Wat werkt wel en wat niet? Tegelijkertijd kijk ik naar het aandeel wat jullie hier beide in hebben. Hoe reageer je op de ander en waarom doe je dat eigenlijk? Zo wordt duidelijk hoe jullie relatie er uit ziet: wat er is, wat er mist, wat jullie behoeften zijn en wat nodig is om samen te verbeteren of herstellen. Soms begripvol en meelevend, soms confronterend, maar altijd in een veilige, open, respectvolle en vertrouwelijke setting help ik jullie hierbij.

Dit geeft jullie inzicht in wat jou en de ander beweegt. En wat andere manieren zijn om met jezelf en elkaar om te gaan. Door in onze gesprekken te ervaren hoe het ook anders kan, ontstaat er in veel gevallen al snel meer begrip, rust en verbinding in jullie relatie. Door de ruis in jullie relatie te helpen opruimen, zorgt relatietherapie ervoor dat jullie weer zicht krijgen op het ‘gevoel’ dat misschien wel verdwenen leek te zijn.

Wat zijn redenen om in therapie te gaan?

Wanneer je één of meer van onderstaande voorbeelden herkent en hier heel graag iets aan zou willen veranderen, dan kan relatietherapie hier zeker aan bijdragen:

 • Jullie hebben het gevoel uit elkaar te zijn gegroeid
 • Jullie hebben steeds (vaker) ruzie.
 • Jullie begrijpen elkaar niet en normaal met elkaar communiceren lukt niet meer.
 • Jullie irriteren je steeds meer aan elkaar en de verschillen tussen jullie lijken steeds groter te worden.
 • Er heerst een negatieve sfeer tussen jullie die niet doorbroken kan worden.
 • In de slaapkamer gebeurt al een tijdje niet zoveel meer, jullie leven steeds meer als broer en zus.
 • De sleur is in jullie relatie geslopen. De ene dag gaat over in de andere, het avontuur in jullie relatie is compleet verdwenen.
 • Een van jullie is vreemdgegaan, verliefd op een ander of blijkt op een andere manier ontrouw te zijn. Denk bijvoorbeeld: aan veelvuldig porno kijken, stiekem chatten, online daten of het met iemand anders bespreken van intieme onderwerpen die thuishoren in jullie relatie. Meer over het herstellen van vertrouwen en hoe verder na vreemdgaan en ontrouw vind je hier

Wat levert relatietherapie op?

Naast relatietherapie is het belangrijk en noodzakelijk dat jullie wekelijks tijd en energie besteden aan jullie relatie. Als dit lukt dan kan het jullie een of meer van onderstaande punten opleveren:

 • Jullie komen weer dichterbij elkaar
 • Je leert meer jezelf te zijn zonder het contact met je partner te verliezen
 • Jullie hebben minder ruzie, maar meer gesprekken over de dingen die belangrijk voor je zijn of je raken
 • Jullie krijgen meer begrip voor de ander en elkaar
 • Jullie leren beter te communiceren, door helder, open en eerlijk over jezelf te zijn en wat je nodig hebt.
 • Je leert jullie verschillen te accepteren of weer waarderen
 • Ruimte voor avontuur en passie
 • Meer rust en ontspanning in jullie relatie

Wanneer begin je met relatietherapie?

Veel stellen denken pas aan relatietherapie wanneer het al bijna te laat is. Wanneer ze het bijna niet langer uithouden met elkaar en scheiden of uit elkaar gaan nog de enige optie lijkt. Dit is zo zonde, want relatietherapie in een eerder stadium kost vaak minder moeite en helpt  sneller om jullie relatie weer te versterken. ‘Hadden we dit maar jaren geleden gedaan’ is wat ik regelmatig hoor van stellen die al tijden worstelen in hun relatie. Dus wacht niet te lang met hulp zoeken en realiseer de droomrelatie die jullie in het begin samen voor ogen hadden!