Herstel van vreemdgaan

Hoe herstellen van ontrouw?

Herstellen van vreemdgaan, van ontrouw, hoe doe je dat? Je wilt graag samen verder, maar al jullie gesprekken lopen uit op ruzie. Het lukt maar niet om de ander weer te vertrouwen. Misschien weet je niet eens of je wel met je partner verder wil. Graag kijken en denken we met jullie mee om te vinden wat er nog is en hoe jullie verder kunnen

Hoe samen verder na vreemdgaan?

Je bent bedrogen (fysiek, emotioneel of virtueel) Je partner is ontrouw geweest, is vreemdgegaan, heeft een affaire (gehad). Je wereld stort in en je twijfelt aan alles wat er is en was. Van je vertrouwen in de ander is weinig of niets meer over. Middenin deze puinhoop vraag je je af hoe dit ooit nog goed kan komen. Waarom moest jou dit overkomen, waar heb je dit aan verdiend? Waarom uitgerekend jouw partner? Je voelt je verraden en ervaart gevoelens van pijn, angst, verdriet en woede. Is herstellen van vreemdgaan wel mogelijk?

Ook de ontrouwe partner kan worstelen met emoties. Hoe heb ik dit ooit kunnen doen? Hoe kan ik het weer goed maken? Wat wil ik met die ander? Gevoelens van verdriet, schaamte en schuld kunnen verlammend werken.

Wat doet ontrouw met je relatie?

Ontrouw, vreemdgaan, een affaire, overspel, een keiharde en verwoestende ervaring waarmee helaas veel relaties te maken krijgen. Het slaat een gigantische krater in een relatie waarvan vertrouwen en intimiteit de basis vormen. Het feit dat juist degene die het dichtste bij je staat je zoveel pijn kan doen, voelt als het grootste verraad. Het kan je doen twijfelen aan alles in je bestaan, in de mensen om je heen, en aan jezelf. Alles wat je samen dacht te hebben, voelt als een leugen en je partner als een vreemde.

Kan een relatie weer goed komen na vreemdgaan?

Hoe vernietigend de kracht van ontrouw ook is, ga er niet direct vanuit dat jullie relatie niet meer te redden is en niet meer hersteld kan worden. Ook al zeggen mensen om je heen vaak dat je de relatie het beste direct kunt stoppen.

Er is hoop. Ik geloof erin en heb gezien dat het mogelijk is om samen te herstellen van vreemdgaan. Waarschijnlijk zie je nu alleen niet hoe. Maar wanneer jullie er beide voor willen gaan, er tijd en energie aan besteden, dan kan herstel van jullie relatie plaatsvinden.  

Ons advies is om in de crisis die nu heerst, vooral geen impulsieve en overhaaste besluiten te nemen. Emotionele en ingrijpende besluiten die vaak zorgen voor nog meer schade en zo de kans op herstel verkleinen. Neem de tijd en de rust voor jezelf, probeer met elkaar in contact te blijven en probeer te onderzoeken wat er nog is tussen jullie.

gebroken hart

Hoe verder na vreemdgaan?

Jullie relatie zal nooit meer hetzelfde worden, jullie oude relatie werkte niet en is voorbij. Maar wanneer het jullie lukt om samen alles rondom de ontrouw kunnen delen, bespreken en doorleven dan is herstel en zelfs groei mogelijk. Het cliché ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’ kan hier zeker van toepassing zijn wanneer het jullie lukt samen de weg van herstel te volgen.

Dit proces van herstel vraagt van jullie beide: commitment, inzet, energie en tijd. En er is moed voor nodig. Moed om met elkaar aan de slag te gaan zonder dat nog duidelijk is of het gaat lukken. Samen aan de slag met boosheid en verdriet, pijn en troost, wantrouwen en machteloosheid, verwijten en verantwoorden. Het is zeker geen gemakkelijke en snelle weg, maar wel de weg van echte verandering en groei. Zowel voor jullie persoonlijk als voor jullie relatie.

We hoeven denk ik niet uit te leggen hoe moeilijk het is om dat samen om een goede manier te doen. Zeker wanneer je hier middenin zit, weet je waar ik het over heb. Daarom begeleiden we jullie hier graag bij. In onze begeleiding maken we onder andere gebruik van een methode die speciaal is ontwikkeld voor het herstellen van relaties waarin sprake is geweest van ontrouw: S.A.M.E.N. Deze letters staan voor de verschillende fases waar je voor herstel doorheen gaat.

S.A.M.E.N.

  • Stilstaan: wat is er gebeurd, wat betekent dit, waar staan we?
  • Amputatie: de ontrouwe partner moet een keuze maken. Om samen het proces van herstel in te gaan is het nodig dat al het contact met de ander verbroken word.
  • Meeleven: naar elkaar luisteren, elkaar leren begrijpen, elkaar troosten, leren praten over het vreemdgaan en de impact op jullie relatie.
  • Evaluatie: hoe gaat jullie nieuwe relatie eruit zien, waar wil je meer/minder van, wat wil je toevoegen, wat mag weg?
  • Nieuwe Kansen en Naweeën: samen geven jullie vorm en werken aan jullie nieuwe relatie die beter aansluit op jullie behoeften en af en toe zal er nog de pijn zijn van de ontrouw, alleen kunnen jullie hier nu samen zorg voor dragen.

Naast onze gesprekken biedt dit online programma jullie: e-books, video’s en opdrachten. Hiermee kunnen jullie thuis samen verder werken aan het herstel van jullie relatie.

Blijf niet langer vastzitten in verdriet, woede en wanhoop. Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken waar jullie staan en wat er nodig is.