Over Rob

Wie ben ik

Hallo, mijn naam is Rob Dekker. Mens, man, zoon, partner, vader en ….. (relatie)therapeut. Ik ben inmiddels meer dan 20 jaar getrouwd, heb 2 kinderen en woon in Huizen.

Na mijn studie bedrijfseconomie heb ik 20 jaar als account-, project- en teammanager gewerkt voor verschillende werkgevers. In deze werkzaamheden haalde ik steeds het meeste plezier uit het contact met mensen: wat houdt hen bezig, waar worden ze blij van, waar lopen ze tegenaan, hoe gaan ze hiermee om en hoe kan ik hierin van betekenis zijn?

Om hier meer mee bezig te kunnen zijn, heb ik me te laten omscholen. Hiervoor heb ik bij het Kempler Instituut Nederland de vierjarige opleiding ‘Ervaringsgerichte psychosociale Hulpverlening en Gestalt Gezinstherapie’ gevolgd. Gedurende deze opleiding groeide mijn passie om mensen te begeleiden wanneer zij vastlopen in hun leven en nog specifieker daar waar zij vastlopen in hun relatie. Tijdens en na mijn opleiding heb ik mij verder verdiept in liefdes-/partnerrelaties en ben ik gestart met mijn eigen praktijk Nieuwe-Kansen.

Over Rob

Persoonlijk

Door een crisis in mijn eigen relatie heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om bewust en actief aandacht te hebben voor mijzelf, mijn partner en onze relatie. Op een dag, meer dan 10 jaar geleden, kwam onze relatie met een hoop lawaai tot stilstand. In de jaren daarvoor waren we langzaam uit elkaar gedreven. We hadden allebei voor onszelf wel dingen in onze relatie waar we minder blij mee waren, maar over het algemeen vonden we dat we het samen best goed deden. Ook wilden we elkaar niet kwetsen door tegen de ander te zeggen waar we minder blij mee waren. Dus bleef het stil totdat de bom barstte. Midden in de puinhoop besloten we voor elkaar te kiezen en samen te gaan ontdekken hoe we onszelf en onze relatie konden herstellen en opnieuw vormgeven. In de periode die volgde hebben we onder andere geleerd om meer stil te staan bij onszelf en aan te geven bij de ander wat je nodig hebt, meer ruimte te geven aan de verschillen tussen ons, meer interesse te tonen in de ander, te leren van elkaar en meer tijd samen door te brengen. Onze weg van herstel was niet makkelijk en heeft ons allebei veel tijd en energie gekost, maar met het resultaat zijn wij nu erg gelukkig samen. Onze relatie is sterker, meer open en hartstochtelijker dan ooit. Uiteraard hebben ook wij nog af en toe nog onze irritaties en conflicten., maar we hebben geleerd hoe we daar samen beter mee om kunnen gaan.

Passie

Mijn verlangen om te ondersteunen bij het verbeteren, herstellen en versterken van relaties is groot. Het doet me dan ook verdriet wanneer ik stellen zie worstelen in hun relatie, wanneer ze vastzitten in negatieve patronen en het ze samen niet lukt hier een andere weg in te vinden. Strijd en onmacht zorgen ervoor dat de liefde steeds minder zichtbaar wordt.

Wanneer het mensen lukt om weer wat dichterbij elkaar komen, elkaar na lange tijd weer te zien en te horen, hun relatie te herstellen, dan kan ik daar enorm van genieten. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat dit niet altijd lukt. Soms kun je nog zo je best doen, maar is het verbreken van de relatie uiteindelijk niet te voorkomen.

Heel bijzonder vind ik ook het begeleiden van stellen die verder willen na vreemdgaan in hun relatie. Mensen die er, ondanks alle heftige gevoelens van pijn, verdriet, woede, schuld en schaamte die er dan zijn, voor kiezen om hier samen een weg in te zoeken. Aanwezig te mogen bij dit intieme proces is voor mij telkens weer speciaal.

Hoe ik werk

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een ‘klik’ is. Dat wil zeggen dat wie ik ben en wat ik doe jullie werkt voor jullie. In dit eerste gesprek gaan we trouwens al direct met elkaar aan de slag. Achterover hangen is er dus niet bij.

In onze gesprekken ben ik persoonlijk en professioneel aanwezig. Persoonlijk, wat ervaar ik bij jou/jullie in ons contact. Professioneel, welke kennis heb ik in huis. Zorgvuldig, betrokken, meelevend en confronterend laat ik jullie weten hoe ik merk dat jullie met jezelf, met elkaar en met mij omgaan. Zo krijg je zicht op wat jij doet (je eigen aandeel), ontdek je wat daarin wel en niet werkt en geeft dit je de kans om eens iets anders te proberen.

Ook Emotionally Focused Therapy (EFT) krijgt een plek in onze sessies. Deze methode richt zich op het vergroten van verbondenheid tussen partners. Samen gaan we op zoek naar de negatieve patronen die ontstaan zijn in jullie relatie en naar ieders aandeel daarin. In EFT wordt dit patroon ook wel ‘de dans’ in jullie relatie genoemd. Niet je partner, maar deze ‘dans’ is de vijand in jullie relatie. Wanneer we dat helder hebben, ontstaat er ruimte om anders met elkaar om te gaan. Jullie zien je eigen aandeel en hoe jullie de ander ongewild pijn doen. Van hieruit kan er weer verbinding ontstaan en kunnen jullie weer gaan uitspreken wat je nodig hebt of voelt zonder op elkaars tenen te gaan staan.

In ons contact vind ik het belangrijk dat we eerlijk, open en respectvol met elkaar omgaan. Ook met elkaar lachen doe ik graag.

Om succesvol samen te kunnen werken, helpt het verder wanneer jullie beide écht voor jullie relatie willen gaan. Ook al weet je nu nog niet hoe en is de uitkomst nog onzeker.

Ik leef en werk vanuit een christelijke levensovertuiging. Waar dat helpend is probeer ik dit te betrekken in onze gesprekken. Uiteraard is iedereen welkom. Ongeacht levensvisie, geloof of overtuiging.